ARXIVAR L’AVUI PER GARANTIR LA MEMÒRIA EN EL FUTUR

ARXIVAR L’AVUI PER GARANTIR LA MEMÒRIA EN EL FUTUR

Des de l’Ajuntament de Castelldefels demanem al conjunt de la ciutadania la col·laboració per a documentar i preservar les evidències sobre el moviment social i polític que ha suposat el Referèndum de l’1 d’octubre i els esdeveniments posteriors, i enviar aquest material a l’Arxiu Municipal.

Volem recordar a tothom que els materials audiovisuals digitals generats per àmplies capes de la societat civil a les xarxes socials (twitter, youtube, instagram, etc.) no ofereixen garanties de preservació permanent ni d’accés futur, ja que pertanyen a companyies privades que, d’acord amb la seva política empresarial, poden eliminar-los quan ho creguin convenient.

Així doncs, us proposem que seguiu les següents instruccions si considereu oportú cedir aquests testimonis a l’Arxiu Municipal, d’acord amb la legislació vigent sobre patrimoni documental:

CONSELLS PER A LA CIUTADANIA

1) CONTEXTUALITZA LES TEVES FOTOS I GRAVACIONS

 • Els dispositius des d’on has fet les teves imatges i vídeos digitals generen de forma automàtica informació o metadades sobre l’hora, el dia i el format en què s’han creat. Però, si volem comptar amb informació de qualitat i contrastable, es necessiten altres dades de context.
 • Especifica els següents quatre camps: autor (nom de la persona jurídica o física), ubicació (carrer, zona aproximada), títol (acció que es recull, de la forma més breu possible), accés i difusió: (indica que cedeixes el dret a reproduir-lo i consultar-lo). Els pots adjuntar al correu electrònic amb què enviïs la documentació.
 • Pren-te el temps que necessitis. Per preservar la informació no cal rapidesa, sinó rigor.

 

2) CEDEIX ELS TESTIMONIS A L’ARXIU

 • Pots fer-ho presencialment, portant les fotos o els vídeos en un pendrive o altre dispositiu. El personal de l’arxiu t’atendrà i en deixarà constància.
 • Pots fer-ho a través d’Internet, enviant les imatges en forma de fitxer adjunt amb un mail a l’adreça electrònica oficial de l’arxiu o bé a través de serveis gratuïts d’intercanvi de fitxers (wetransfer) en cas que tinguin un pes important (recorda d’afegir els quatre camps d’informació de context o bé al cos del correu o bé al missatge del wetransfer).

 

3) OBERT A LA CIUTADANIA

 • Els arxius sempre hem estat al servei de la societat per preservar el patrimoni documental del passat, però ha arribat l’hora de demostrar la nostra vàlua com a institucions de confiança per construir el patrimoni documental del futur.
 • Cal documentar de manera proactiva l’avui, compartint la nostra expertesa amb la ciutadania. Val la pena destinar un esforç al tractament d’aquests nous fons documentals. D’una banda, serem capaços de fixar un protocol d’actuació i una bona praxi que serà cada cop més necessària en l’actual societat de la informació. De l’altra, crearem comunitat amb el nostre entorn més proper quelcom que facilitarà dinàmiques de col·laboració futures.

 

4) AVALUA DE MANERA PARTICIPATIVA

 • Contràriament als fons provinents de productors institucionals, aquests documents no disposen d’una procedència orgànica sinó social. El productor no és un ens ben delimitat, sinó un moviment social format per comunitats (associacions, grups i col·lectius de diferent índole) i individus particulars. Cal, per tant, integrar la ciutadania tant com es pugui en el procediment d’avaluació per tal d’evitar una excessiva redundància.
 • Organització de trobades i xerrades a l’arxiu o als locals d’entitats, per exposar als ciutadans que puguin aportar material els vostres criteris professionals, per tal que conjuntament determineu la rellevància d’uns o altres documents abans que en facin cap cessió.

 

5) CONSULTA AMB L’ARXIU

 • L’Arxiu preservarà el material audiovisual degudament contextualitzats, els fons s’hi allotjaran el temps que sigui necessari garantint la correcta custòdia i preservació, així com el seu accés.
 • En cas que tingueu dubtes de com tractar aquests ingressos, podeu adreçar-vos a l’Arxiu Municipal, al correu electrònic:

[email protected]

https://arxiucastelldefels.org/ca/homecat

– al telèfon: 93 6651150, extensió 1021

– Presencialment, a la planta soterrani de l’edifici nou de l’Ajuntament, plaça de l’Església 1. En horari matinal de 9 a 14h tots els dies, i les tardes de dimarts i dijous de 16 a 18.30h.

4 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.