Neix una nova eina de difusió de l’Arxiu Municipal

Neix una nova eina per a la difusió del patrimoni documental

 

 

L’Arxiu Municipal presenta el dimecres 26 d’abril a les 19h, a la sala Margarida Xirgu de la Biblioteca el nou web de difusió del patrimoni documental i audiovisual dipositat a les dependències municipals. En els darrers anys s’ha fet un gran esforç en la classificació, la catalogació i la digitalització de documentació que pogués ser d’interès per a la ciutadania.

Un dia de platja

En un primer moment ha primat la digitalització de la documentació més antiga, amb el doble objectiu de preservació i de difusió. Paral·lelament la documentació que patia algun tipus d’afectació de fongs o que es trobés en mal estat de conservació, es procedia a la seva restauració. D’altres criteris per a decidir la digitalització de la documentació ha estat el seu valor històric i la seva transcendència en la memòria col·lectiva de poble. En aquest sentit destaquem la digitalització d’una part del fons d’imatges, de l’hemeroteca local, on ressaltem la digitalització del Butlletí El Castell des del primer número que va sortir al novembre de 1979. Els Cartells de les festes majors, de festivals i d’altres esdeveniments culturals i socials són d’aquelles temàtiques destacables que apareixeran en aquest nou web. A mesura que anem catalogant i digitalitzant més fons documentals els anirem penjant al nou web.

Document 1728

A nivell tecnològic, el nou aplicatiu de difusió de l’Arxiu tindrà uns recursos per a poder fer galeries de diferents temes o motius amb recopilació de les imatges i d’altres documents que facilitarà la visió i l’accés de les fotografies. Un avantatge que l’actual web no disposava. Entre d’altres novetats cal destacar les línies temporals i les retrofotografies. Les primeres suposarà un viatge temporal a través dels documents i de les fotografies que apareixen ordenants per la seva data, la qual cosa suposa un recorregut entranyable de la nostra memòria. Les retrofotografies és un muntatge fotogràfic on es podrà veure com canvia un paisatge amb la superposició d’imatges antigues i actuals.

Però la gran aposta del nou web és que s’obre a la participació ciutadana. A través de les xarxes socials Facebook, twitter, obert a qualsevol dispositiu. On tothom que vulgui podrà adreçar-se a l’arxiu per a fer comentaris, aportar informació que millori la identificació de les imatges o documents. O enviar-nos imatges per a afegir al nou web.

L’Arxiu Municipal de Castelldefels vol engegar tota una sèries d’activitats de difusió per tal d’apropar-se a la ciutadania amb l’organització d’exposicions, xerrades, tallers, trobades amb ciutadans i ciutadanes per a comentar fotografies, efemèrides i fets històrics, etc… Amb la ferma voluntat que la gent sigui la veritable protagonista i que no tan sols participi en aquestes activitats sinó que sigui les promotores, amb les seves idees i aportacions. Així doncs volem ser un nou punt de trobada on tota la gent pugui interactuar sobre la nostra memòria col·lectiva, sobre qualsevol temàtica social, educativa, cultural, festiva, esportiva, política, reivindicativa de la gent que ha viscut i viu a Castelldefels.

                                                                                                                                 Arxiu Municipal de Castelldefels

7 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.